Κάποιες κοντινές δραστηριότητες:
1)ΤΟ 2ο ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/01/13, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΧΑΡΑΒΗΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!! αφορά αποκλειστικά την ανταλλαγή προιόντων (ρουχισμό, υπόδηση, είδη σπιτιού-διακόσμηση, κουβέρτες, βιβλία, κτλ ΟΧΙ τρόφιμα) αφήνεται ένα αντικείμενο στο παζάρι για να το διαλέξει κάποιος που το έχει ανάγκη και αν θέλετε παίρνεται κάτι άλλο που σας αρέσει, ΧΩΡΙΣ να δώσετε χρήματα.
2)παραγγελίες απορρυπαντικών (σε μεγάλη συσκευασία) Ελληνικών Εταιριών σε πολύ χαμηλές τιμες παρακάμπτωντας τους μεσάζοντες και βοηθώντας ώστε να μειωθούν οι τιμές και σε άλλα προιόντα ευρείας κυκλοφορίας.
3)ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο στην Ελλάδα
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αφετηρία, όλων όσων υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, είναι η μη αποδοχή της υπάρχουσας οικονομίας της αγοράς και του διεφθαρμένου εμπορίου, του κατευθυνόμενου ανεξέλεγκτου καταναλωτισμού και της βίαιης καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι η μη αποδοχή της ανισότητας και της φτώχειας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και η μη αποδοχή του κοινωνικού αποκλεισμού των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Είναι η μη αποδοχή του παραλογισμού που βιώνουμε, το χρήμα να φαντάζει ως το κυρίαρχο μέσο διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι η μη αποδοχή ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο κερδοσκοπίας και όχι ως ελεύθερο πολιτικό υποκείμενο.
Σκοπός μας είναι η ίδρυση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας της οικονομικής ζωής. Αυτό σημαίνει, πως οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε τη συνολική μας στάση σε ζητήματα κατανάλωσης, εμπορίας και παραγωγής. Με άλλα λόγια, να συνειδητοποιήσουμε το βαθμό στον οποίο είμαστε συνυπεύθυνοι για τις υπάρχουσες οικονομικές δομές και μεθόδους. Να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τυφλά, το σημερινό εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα. Γι’ αυτό, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να σκεφτούμε πώς θα αναπτύξουμε μια κοινωνική οικονομία των πολιτών, που θα φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών και όχι την κερδοσκοπία. Που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, της ήπιας καλλιέργειας της γης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζούμε..
Α. Οι στόχοι του εγχειρήματος:
1. Μια Οικονομία της Ισότητας και της Αλληλεγγύης.
2. Η ενίσχυση της μικροοικονομίας.
3. Μια Οικονομία με επίκεντρο τους πολίτες και με έμφαση στην ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων.
4. Μια οριζόντια και συνεργατική αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων.
5. Η κοινωνική δικαιοσύνη.
6. Η παράκαμψη των μεσαζόντων.
7. Λέμε, Όχι στην κερδοσκοπία.
8. Ναι, στην αχρήματη ανταλλαγή.
9. Ναι, στην αυτοπαραγωγή.
Β. Οι αρχές του εγχειρήματος:
1. Αχρήματη ανταλλαγή.
2. Ισότητα και ισοτιμία.
3. Ανοιχτές διαδικασίες και διαφάνεια.
4. Συνεργασία και αλληλεγγύη.
5. Ενότητα στη διαφορά.
6. Συλλογική δυναμική.
7. Αυτονομία.
8. Οριζόντια δικτύωση.
9. Τοπική γείωση.
10. Μηδενική γραφειοκρατία.
Γ. Τα Μέλη του:
Για να γίνει κάποιος μέλος του Δικτύου, θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να αναγνωρίζει και να αποδέχεται τη γενικότερη φιλοσοφία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως αυτή περιγράφεται σχηματικά παραπάνω.
- Να αποδέχεται τις αρχές και τους στόχους του εγχειρήματος.
- Να έχει διαφανή και ανιδιοτελή λειτουργία μέσα στο Δίκτυο.
- Να μη λειτουργεί συνειδητά υπέρ της ενίσχυσης του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος και της παραοικονομίας.
Επίσης, το μέλος του Δικτύου:
1. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετέχει στη λειτουργία και τις υπόλοιπες δράσεις του Δικτύου. Η συμμετοχή, άλλωστε, του καθενός εξ' αρχής είναι απόλυτα εθελοντική.
2. Τα μέλη θα γίνονται δεκτά ύστερα από προσωπική παρουσία και προφορική τους αίτηση στην ανοιχτή συνέλευση του Εργαστηρίου.
3. Θα είναι ανακλητά, σε περίπτωση που η οργανωτική ομάδα (βλ. Λειτουργία) διαπιστώσει ιδιοτέλεια και συνειδητή απόκλιση από τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Δ. Η Λειτουργία του:
1. Υπεύθυνη της λειτουργίας θα είναι η Συντονιστική Ομάδα του Δικτύου, που θα συνέρχεται σε κάθε ανοιχτή συνέλευσή του. Οι ανοιχτές συνελεύσεις θα γίνονται κάθε 15 μέρες.
2. Η οργανωτική ομάδα θα έχει ρόλο συντονιστικό, με τη μοναδική εξαίρεση ότι θα ελέγχει, όπου χρειαστεί ή ζητηθεί, τη σωστή λειτουργία των ανταλλαγών. Σ’ αυτή την περίπτωση, με βάση το Γ.4, έχει δικαίωμα ανάκλησης κάποιων μελών.
3. Το Δίκτυο δεν μπορεί να κάνει καμιά πιστοποίηση, όσων παραγωγών διατείνονται ότι φέρουν τη σφραγίδα της βιολογικής καλλιέργειας ή οποιοδήποτε άλλο πιστοποιητικό γνησιότητας. Ως εκ τούτου, την αποκλειστική ευθύνη της συνεργασίας, φέρουν τα ίδια τα μέλη.
4. Κάθε μέλος του Δικτύου, μπορεί να έρθει σε ταυτόχρονη επαφή με οποιαδήποτε άλλα μέλη του Δικτύου θέλει.
5. Δεν ορίζεται κάποιο εσωτερικό νόμισμα ως μονάδα ανταλλαγής. Οι ανταλλαγές θα είναι αχρήματες και θα γίνονται στη βάση της διυποκειμενικής συνεννόησης.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗ- Δροσάτο
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΗΣ- Αγρός
ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ-Καβαλούρι
ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΜΠΡΟΥ- Χωρεπίσκοποι
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και να έρθετε σε επαφή μαζί τους : ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή