Ειδησεις-Ανακοινώσεις για τον πολιτιστικό σύλλογο ραχτάδων,για εκδηλώσεις του χωριού και όχι μόνο

Σημαντικές πληροφορίες:

Ακόμα δεν γίνατε μέλος?Γίνεται μέλος της σελίδας πατώντας εδώ Εγγραφείτε στο forum πατώντας εδώ

LAST NEWS

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Το σπήλαιο της Κληματιάς

Ίσως λίγοι απο εμάς το γνωρίζαμε-μέχρι τώρα-άλλα δίπλα μας,βρίσκεται ένα απο τα πιό όμορφα και ενδιαφέροντα σπήλαια στην ελλάδα.

Στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιφανειακής έρευνας του σπηλαίου «Ανθρωπόγραβα» προχώρησε η Ένωση Πολιτισμολόγων Ελλάδας.

Το σπήλαιο βρίσκεται στο χωριό Κληματιά στα βορεινά του λόφου ¨Λούκιου¨, σε υψόμετρο 270 μ. και απέχει από το κέντρο του χωριού 250 μέτρα περίπου. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος σε απόσταση 60 μέτρων από το σπήλαιο, ενώ η πρόσβαση σ΄ αυτό γίνεται από έναν πλακοστρωμένο δομημένο διάδρομο 1 περίπου μέτρου.
Η είσοδος του σπηλαίου είναι βορεινή με άνοιγμα που φτάνει τα 4μ. και ύψος περίπου 2,50 μ. Το συνολικό εμβαδόν του σπηλαίου είναι 500 τ.μ. περίπου. Η θερμοκρασία του σπηλαίου κυμαίνεται στους 17ο C και η υγρασία από 70% έως 100%. Όλο το σπήλαιο έχει κλίση από τα αριστερά προς τα δεξιά και σε μερικά σημεία αγγίζει το 50%. Το μέγιστο μήκος του φτάνει τα 25 μ. και το μέγιστο πλάτος του τα 24 μ.
Η έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει άμεσα να συσταθεί Επιτροπή Διαχείρισης και Ανάδειξης του σπηλαίου και να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως του οικοτουρισμού (οικολογικού τουρισμού), φυσιοκρατικού, μορφωτικού και πολιτισμικού τουρισμού, αφού το σπήλαιο βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο πηγές που τροφοδοτούν το ποτάμι με νερό και δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, ένα παρθένο δάσος από πουρνάρια και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, κτίσμα πιθανόν του 14ου-15ου αιώνα.

 το σπήλαιο μπορεί να είναι επισκέψιμο μετά από μικρές παραβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην είσοδο. Παράλληλα η διεπιστημονική έρευνα έφερε στην επιφάνεια ανθρώπινα τεχνουργήματα – αρχαϊκή κεραμική, ένα βυζαντινό νόμισμα και δρεπάνια – τα οποία υποδηλώνουν τη χρήση του σπηλαίου από την αρχαϊκή εποχή έως και το πρόσφατο παρελθόν.
Περισσότερες πληροφορίες: www.ekataios.com & http://ekataios.blogspot.gr
Πηγή: www.corfuland.gr
Image

1 σχόλιο: